Wat is meditatie precies en wat kan het voor jou betekenen? De do’s en don’ts

Meditatie is méér dan een tool om je hoofd rustig te krijgen: er zit zoveel magie in mediteren. Het is een manier om je mind te trainen minder te oordelen op de gedachten die voorbijkomen. Hierdoor kan je mentale dipjes beter aan, kan je beter omgaan met negativiteit en blijf je daar minder lang in hangen.

Wat is meditatie precies?

Veel mensen hebben de verwachting tijdens meditatie gedachteloos te zijn, echter is dit niet het doel van meditatie. De definitie van meditatie is: ‘’een groot spectrum van geestelijke oefeningen.’’ Denk aan: mindfulness, in stilte zijn, mindful met iets bezig zijn, kleuren, geleide meditatie, luisteren naar klankschalen of muziek, visualisatie oefeningen, affirmaties herhalen etc.

Het mediteren is niet ontsnappen. Het is ontspannen. Je leert je brein – wat dagelijks tienduizenden prikkels krijgt – om even te chillen. En dat is heel belangrijk! Als je dat niet doet ga je piekeren, verhalen maken in je mind, blijf je lang in negativiteit hangen en ben je moe. Daarom mag meditatie ook een gewoonte zijn in periodes dat je lekker in je vel zit. Dit ondersteunt jou in periodes dat je lager in je energie zit.

Wist je dat: Je brein is slechts 2% van je lichaamsgewicht maar gebruikt 20% van je energie. Overdenken kost ons dus veel energie die we in andere activiteiten zouden kunnen stoppen.

DE tip bij het starten van mediteren: sta open voor nieuwe dingen, experimenteer en oefen structureel. Het duurt even voordat het een routine wordt, dit heeft tijd nodig. Jij mag gaan ontdekken welke manier van meditatie bij jou past.

Wat kan meditatie voor jou betekenen?

 • Het geeft rust in je lichaam en hoofd. Natuurlijk kunnen er dan nog momenten van stress of negatieve gedachten zijn, maar je kan er veel gemakkelijker uitkomen. Je vindt de rust in je lichaam terug en kan dit helemaal voelen. Meditatie is een manier om te trainen, om daar terug naartoe te gaan. Verwacht dit niet vanaf de eerste keer mediteren maar zie het als een spier die je traint en telkens sterker wordt.
 • Meditatie helpt je oordeelvrij te zijn over je gedachtes. Dat er een gedachte komt, en dat je die gedachten laat gaan. Op het moment van meditatie train je dat bewust. Hoe vaker je die handeling uitvoert, hoe makkelijker je brein die verbinding maakt.
 • Helpt bij negatieve gevoelens. Zo leer je het meer omarmen en het er laten zijn. Als je je rot voelt kan je denken; “Waarom voel ik me zo, het is kut”. Je oordeelt dan over je gevoel en dat maakt het erger. Als je nu eens tegen dit gevoel zeg; “Welkom, je mag er zijn”. “Ik ben veilig”. “Het is oké”. Dan voel je je waarschijnlijk zoveel luchtiger en dan zal de emotie minder lang duren.
 • Het laat je beter contact maken met je lichaam. Je voelt je lichaam meer en bent geen wandelend hoofd meer. Ben in contact met de aarde en alles wat er is. Zo voel je je veiliger en meer thuis.
 • Helpt bij een rijkere fantasie. Visualiseren, je verdrinken in een droomwereld en fantaseren over de toekomst. Het helpt je meer out of the box te denken, grotere ideeën te hebben en het triggert jouw creativiteit.
 • Een lekkere start van de dag! Zodat je de dag met een goed gevoel kan starten. Alle gevoelens krijgen dan even de ruimte.

 Hoe klinkt dit voor jou? Laat het allemaal even bezinken. Je zult het waarschijnlijk steeds meer gaan begrijpen. Blijf er rustig mee bezig. Jij mag jouw waarheid ergens in vinden en als iets goed voelt voor jou, doe het dan.

Do’s van meditatie:

 • Inzien dat je niet aan voorwaarden moet voldoen om het mediteren te mogen noemen. Dus dat je jezelf niet oplegt dat je bijvoorbeeld 15 min. moet gaan mediteren omdat het dan pas effect heeft. Nee, 1 minuutje per dag mag ook als dat jouw manier is om er een gewoonte van te maken. Het is een begin en vanuit daar kun je kijken waar je naartoe gaat.
 • Bewust worden dat je elke dag tijd gaat besteden aan het mediteren.
 • Onthoud: meditatie is training. Herhaling is hierin de key!
 • Triggers toevoegen – kijk of je een plekje in je huis kan inrichten voor een meditatie. Bijvoorbeeld dat je een plekje creëert met een zoutsteenlamp, edelstenen, een beeldje. Je kan ook hele toffe blogs vinden onder “een mini altaartje inrichten”.
 • Dagelijks of wekelijks mediteren, er structureel mee aan de slag gaan op een manier die voor jou werkt.
 • Experimenteren met verschillende vormen van mediatie. Journal erover en kijk ook of jij ergens in mag groeien.
 • Train jezelf in meditatie: het is oké als het ene dag wat minder gaat dan de andere. Je traint om beter te worden.

Don’ts van meditatie:

 • Stoppen als je denkt dat het niet werkt – NO WAY! Meditatie is voor iedereen, op verschillende manieren. Begin bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen als je nog een beginner bent en er nuchter over denkt. Geen idee hoe je dit kunt aanpakken? Bekijk dit filmpje.
 • Lange meditaties volgen omdat je denkt dat dat hoort of enige werkende is.
 • Luisteren naar mensen die alleen beweren dat hun strategie werkt. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden :-).
 • Denken dat je tijdens meditatie gedachteloos moet zijn. Dat is niet het doel.
 • Negatief oordelen over je meditatie. “Dit was een slechte meditatie.” Deze meditatie had echt geen zin”. Het heeft namelijk altijd zin en je kunt niets fout doen bij een meditatie.

Voeg meditatie ook toe aan jouw dagelijkse routine! Iedere woensdag om 20:30 geeft Maudy een gratis live online meditatie via onze community LEAV Club NL. Op die manier kan jij het ook ervaren én met de energie van andere vrouwen erbij. Je bent van harte welkom. Aanmelden doe je onder het kopje events van het platform.

Wordt vandaag nog GRATIS lid van onze LEAV Club en doe mee met gratis workshops, connect events en meditaties. Klik hier om je aan te melden.

Maak er een geweldige dag van LEAV-lover!

Veel leavs,

Valesca

Leave a Comment