DIY altaar of meditatiehoekje maken in huis

‘Altijd als ik mediteer, val ik in slaap’, herkenbaar? Je bent niet de enige! Je bed is een plek die bedoeld is om te slapen, dus als je overdags in bed gaat liggen voor een meditatie raakt je systeem in de war. De kans dat je dan in slaap valt tijdens een meditatie is groter. Onder andere daarom is het fijn om een meditatiehoekje of altaartje te hebben in huis. In dit artikel lees je waarom jij vandaag nog jouw altaart zou moeten maken en hoe.

Wat is een altaar?

Een altaar klinkt misschien als iets wat monniken of zweefteven (geintje ;-)) in huis hebben, maar het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Een altaar is voor mij een plekje in jouw huis wat ingericht is om een momentje voor jezelf te hebben en tot rust te komen. Het is een hoekje met symbolische elementen erop die voor jou iets betekenen. Daarnaast is er nog een belangrijke reden waarom een altaar in je huis zinvol is. Als je meer rust in je hoofd & lichaam wil en meer contact wil maken met je gevoel, is het belangrijk dat je triggers in je omgeving toevoegt die je eraan herinneren dat je hiermee bezig bent. Een paar edelstenen, zoutsteenlampen, kaarsen of wierook kunnen voor jou symbool staan voor rust en herinneren je op die manier er elke keer opnieuw aan dat je even een momentje voor jezelf mag nemen.

Een plek kiezen

Kies als eerste een plek in huis waar jij het gevoel hebt dat het ‘energetisch schoon’ is. Als je geen idee hebt hoe je hier achter komt, kijk dan naar een plek in jouw huis waar jij graag bent. Zodra je een plek gekozen hebt zet je een wierookje met Palo Santo en/of Witte Salie aan (deze wierook zorgt voor een schone energie) en en ga je de plek testsen door er een korte proefmeditatie te doen. Voelt deze` plek helemaal goed voor jou? Dan kan jij hier jouw altaartje bouwen.

Elementen verzamelen

Er is geen format voor hét perfecte altaar. Je kan zelf verschillende soorten altaartjes in huis maken. Een altaar kan bestaan uit betekenisvolle elementen voor jou (bijvoorbeeld edelstenen, een zoutsteenlamp en een kaarsje), en vandaag neem ik je mee in een altaar wat voor mij goed werkt. Die bestaat uit de volgende elementen:

– Items die symbool staan voor de vijf elementen vuur, lucht, aarde, water en ether (geest)
– Voorwerpen die voor vrouwelijke energie staan, en voorwerpen die voor mannelijke energie staan
– Een mooi kleedje, kussentje
– Jouw eigen aanvulling (foto o.id.)

De inrichting van jouw altaar mag je regelmatig veranderen.

Voorbeelden van items die symbool staan voor de 5 elementen, zoals je ziet passen sommige items bij meerdere elementen. 1 item kan dus ook meerdere elementen vertegenwoordigen, het is niet zo dat je van elk element minimaal 1 los item moet kiezen. Het is JOUW altaar.

Vuur

– Kaars
– Zoutsteen-kaarshouder met theelichtje
– Wierook
– Iets met hout

Lucht

– Veer
– Plant of bloem (wordt namelijke gevoed door lucht)
– Wierook

Aarde

– Kommetje aarde
– Plant
– Bloem
– Wierook
– Iets met hout
– Zoutsteen of zoutsteenlamp

Water

– Kommetje water
– Blauwe kleur van de heldere zee
– Items waarop iets gelinkt naar de zee wordt afgebeeld of zeedieren

Ether (geest)

Orakelkaarten, intentiekaarten of affirmatiekaarten
Edelstenen
– Wierook
– Palo Santo houtje
– Witte Salie sticks

Voorbeelden van items die symbool staan voor mannelijke en vrouwelijke energie

Mannelijk

– Vuur (zie hierboven)
– Lucht (zie hierboven)
– Items die linken naar de zon
– Kaarsen of items met rode, goude, oranje of zwarte kleur
– Beeldjes van Goden of beeldjes met harde vormen of linkend naar het rationele (hoeken, zwarte beeldjes)
– Items die linken naar de zon (kaarsen, een zon afgebeeld)

Vrouwelijk

– Water (zie hierboven)
– Aarde (zie hierboven)
– Kaarsen of items met zachte kleuren
– Edelstenen met zachte kleuren
– Beeldjes van Godinnen of beeldjes met zachte vormen of linkend naar het gevoel (hart, bloem, voelen)
– Iets wat linkt naar de maan of maansteen
– Items die linken naar creativiteit

Een mooi kleedje of kussentje kan jij naar eigen wens kiezen. Je hebt ook speciale meditatiekleden. Kies een kleedje wat jij mooi vindt: met kleuren en vormen die jou aanspreken. Er hoeft niet een diepe betekenis achter te zitten, maar dat mag wel.

Verder kan jij jouw altaar aanvullen met bijvoorbeeld een foto van een dierbare, een armbandje wat je van een geliefde hebt gekregen of een kaartje wat je gekocht hebt op een mooie reis. Alles is goed.

Je kan regelmatig de items op jouw altaar wisselen. Nogmaals: Er zijn geen regels ❤️.

Tot slot, kan je ervoor kiezen een fijn plekje te maken om lekker te zitten, met bijvoorbeeld een meditatiekussentje.

DIY altaar meditatie

Hieronder een lijstje met onze favoriete items voor het inrichten van een altaar:

Ons favoriete kaartendeck ‘Manifesteren kan je leren’, bestel je hier

  • Het plankje wat je op de foto hierboven ziet vindt je hier.
Leave a Comment