Een habit tracker; wat is het en waarvoor gebruik je het?

Jezelf bewust worden van bepaalde gewoontes en nieuwe aanleren is soms een hele uitdaging. Als het zo makkelijk zou zijn, zou niemand hier moeite mee hebben en iedereen zijn doelen met gemak behalen. Nu zijn er handige tricks die jou hierbij kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld het bijhouden van een habit tracker.

Een habit tracker, wat is het?

Een habit tracker is een lijstje waar je op bijhoudt of je iets gedaan hebt op een dag. Denk bijvoorbeeld aan: genoeg water drinken, sporten, het huis opruimen, gezond eten etc. Zo’n tracker is ideaal als je je bewust wil worden van bepaalde gewoontes of jezelf nieuwe gewoontes wilt aanleren. Het geeft je inzicht in je gewoontes en het kan je motiveren om iets nieuws aan te leren. Het geeft je een soort van stok achter de deur.

Zijn er dingen die jij al je hele leven hetzelfde doet? Als je er tevreden mee bent is dat oké maar soms kan het goed zijn om even uit je comfort zone te stappen. Op die manier wordt je getriggerd om weer creatief te denken, en dingen anders te doen. Dit geeft je zelfvertrouwen en een energie boost!

Nieuwe gewoontes aanleren vergt tijd en herhaling. Lukt het je nog niet of val je tussendoor wat terug? Dat is oké, wees niet te streng voor jezelf maar geef ook niet op. Leg de lat dus niet te hoog en begin bijvoorbeeld met maximaal 5 taken op je habit tracker.

Hoe werkt de habit tracker?

Je schrijft op met welke nieuwe gewoonte je gaat starten en houdt iedere dag van de week bij of het is gelukt. Door elke dag bewust stil te staan bij je nieuwe gewoonte(s), blijf je hierop gefocust en is de kans groot dat het je gaat lukken.

Kies een vast moment om je tracker bij te werken, elke ochtend of elke avond, en kijk hoe het gaat. Lukt het om de nieuwe gewoonte vol te houden? Top! En zo niet, hoe komt dit en wat ga je anders doen?

Een habit tracker is een tool vanuit mannelijke energie

Als jij gaat starten met het bijhouden van een habit tracker, hou er dan rekening mee dat je hier jezelf niet in verliest. Blijf naar je gevoel luisteren en vooral deze tool als helpend te zien in plaats van een “moetje”. Begin klein, bijvoorbeeld met 5 nieuwe gewoontes of bepaalde doelen op je habit tracker en kijk hoe dit gaat voor je.

Denk eraan: het gaat er niet om dat je alles in één keer perfect doet. Het gaat niet om de prestatie, maar juist dat de gewoontes die erop staan jou dienen en je een goed gevoel geven. Bekijk het dus meer vanuit de vrouwelijke energie i.p.v. de mannelijke energie. Heb jij geen idee waar we het over hebben? No worries, check dan hier de blog waarin we meer uitleggen over de mannelijke en vrouwelijk energie 🙂

Wat zet je op een habit tracker?

Jij kan erop zetten wat je zelf wilt. Alles is daarin oké. Kijk naar waar jij graag aan wilt werken, welke gewoontes jij wilt gaan veranderen of toevoegen. Hieronder delen we een lijstje ter inspiratie.

  • minimaal 30 min bewegen
  • Bed opdekken
  • 5 min journallen
  • Wandelen
  • 20 min relax/me-time
  • maximaal 1 uur tvkijken
  • 2 stuks fruit eten
  • 1 liter water drinken

Je kunt dit ook verder trekken naar andere gebieden in je leven zoals bijvoorbeeld werk, je hobby’s, alles waar jij aan wilt werken of de doelen die je graag wilt behalen.

Voorbeeldjes van Habit Trackers:

Deel jouw nieuwe gewoontes met vrienden, familie, je partner, of met ons en alle LEAV-lovers in onze community. Klik dan hier om jouw gratis account aan te maken. Dit kan jou een extra boost aan motivatie geven, om aan je nieuwe gewoontes te werken.

Misschien leuk om te weten ter extra inspiratie: de voorbeeldjes hebben we van Pinterest gehaald.

Heel veel leavs,

Valesca

Leave a Comment