Leven met de maan – wat betekenen de verschillende maanfasen?

Sommigen vinden het onzin en sommigen zweren erbij: leven met de maan. Je hoeft er niet in te ‘geloven’ om profijt te hebben van de maancyclus. En in dit blog lees je waarom.

De maancyclus duurt ongeveer 29 dagen en bestaat uit 4 fasen. Dat wil zeggen dat we 13 maancycli per jaar hebben. De 13 manenkalender wordt ook wel de ‘kalender van de natuurlijke tijd’ genoemd.

Interessant weetje: Zoals de naam zegt, is een maankalender gebaseerd op de tijd die de maan nodig heeft om rond de Aarde te draaien. Deze tijd wordt aangeduid als maand. De Gregoriaanse kalender (de kalender die wij kennen van 12 maanden) is een zonnekalender en gaat dus uit van hoe lang de Aarde doet over het om de Zon draaien.

Als je gaat onderzoeken hoe lang een maancyclus duurt, kom je op verschillende antwoorden uit: 27, 28 of 29 dagen. Dat komt omdat er de siderische maancyclus is een e synodische maancyclus.

Het belangrijkste verschil tussen de siderische maancyclus en de synodische maancyclus wordt veroorzaakt door het volgende: terwijl de maan rond de aarde draait en zelf draait, draait de aarde tegelijkertijd ook om haar eigen as en ook om de zon (die ook om haar as draait, volg je het nog?). De maan moet iets meer afstand afleggen in zijn baan. De reden daarvoor is om de extra afstand te verdoezelen die wordt veroorzaakt door de beweging van de aarde rond de zon om haar as om de maancyclus en dus ook de maanmaand te voltooien.

Terug naar het effect van de maan op de mens. De maan bestaat uit 4 fasen:
– Nieuwe maan
– Wassende maan
– Volle maan
– Afnemende maan

Elke maanfase duurt ongeveer 7 dagen en de fases zijn vergelijkbaar met de fases van de menstruatiecyclus. Onder elke maanfase lees je waar deze fase een geschikt moment voor is.

Nieuwe maan
* Reflectie & meditatie
* Tot jezelf komen
* Plannen maken
* Wensen uitspreken
* Goede voornemens

Wassende maan
* Versterk jezelf
* Werken aan relaties
* Extra sporten, extra slapen
* Goed voor jezelf zorgen
* In de actiemodus zijn

Volle maan
* Maan het sterkst
* Sociale uitjes
* Doelen bereiken
* Edelstenen opladen
* Niet extra slapen, extra rusten of alleen zijn

Afnemende maan
* Opruimen
* Afscheid nemen
* Loslaten
* Stoppen met niet-helpende gewoontes
* Niet met nieuwe projecten beginnen

Je kan de maancyclus bijhouden door regelmatig te Googelen wat de huidige maanfase is of een app te downloaden. Daarnaast deel ik, Maudy, regelmatig op mijn Instagramaccount wanneer het volle- of nieuwe maan is.

Gaat de maancyclus helemaal tegen jouw natuurlijke (en bijvoorbeeld menstruatie-) cyclus in? Luister in elk geval vooral naar je gevoel. Leven met de maan is een tool die je enorm kan helpen in rust creëren in je leven – it’s a way of life, not the way of life.

3 redenen om wél te geloven in de kracht van de maan
1. De maan heeft invloed op water, eb en vloed wordt namelijk veroorzaakt door de maan. En aangezien de mens tussen de 55 en 75% (afhankelijk van je geslacht en leeftijd) uit water bestaat, zou het haast niet kunnen missen dat de maan ook invloed heeft op ons, toch?!

2. De cyclus van de vrouw is precies even lang als de cyclus van de maan, dat kan haast geen toeval zijn. Waar mannen een 24-uurs cyclus hebben hebben wij vrouwen een cyclus van 28 dagen. De meeste vrouwen menstrueren óf rondom de volle maan (rode maancyclus) óf rondom de nieuwe maan (witte maancyclus). Vanaf het moment van je menstruatie gaat een nieuwe cyclus in die je zou kunnen vergelijken met de fasen van de maan.

3. Het leven naar een cyclus kan je (zeker als vrouw zijnde) ondersteunen in het niet 24/7 aan willen staan. Als je naar je menstuatiecyclus leeft of naar de cyclus van de maan word je gestimuleerd pieken af te wisselen met rustfases. En zo zal je mentale dipjes veel beter kunnen accepteren. Ook als je niet gelooft dat de maan dit effect op je heeft kan de cyclus je dus alsnog dienen.

Sparren over dit onderwerp en connecten met like-minded vrouwen? Via de gratis LEAV Club NL communnity komen vrouwen zoals jij regelmatig samen om dit en nog vele andere thema’s te bespreken. Daarnaast volg je hier wekelijks op woensdag om 20:30 een (gratis) LIVE meditatie en maandelijks workshops en masterclasses. Klik hier voor meer info over de community.

Leave a Comment

Spiritueel meditatie altaar DIY