Levensenergie in jouw eten: Waarom het belangrijk is rekening te houden met Qi

Last van weinig energie? Je komt je bed niet uit of juist na het eind van je werkdag ben je al helemaal kapot? Op de momenten dat je weinig energie hebt, zijn je gedachten somberder? Je kunt niet meer positief denken. Laat staan een visie creëren voor je toekomst? Levensenergie heb je nodig om te kunnen bestaan als mens. Dit wordt ook wel “prana” genoemd en betekent vitale levensenergie. Deze energie zorgt ervoor dat een mens, plant of dier kan leven. 

Als jij bovenstaande herkent, is er een grote kans dat je levensenergie niet flowt.

Om te begrijpen wat levend voedsel is, mogen we eerst dood voedsel leren herkennen. In dood voedsel zit geen levenskracht meer. Een onbehandelde graankorrel zal al snel ontkiemen en een nieuwe plant vormen, zodra daartoe de kans wordt gegeven. Een gekookte graankorrel zal nooit meer ontkiemen. De levensenergie, levenskracht (prana) is eruit. Wetenschappers kunnen dit niet zien.

Wat stop je in je lichaam?

Heb je er ooit eens over nagedacht wat het met je lichaam doet als je levend of dood voedsel eet? Alles in het leven is gericht op leven, nooit op dood. Er zit dan ook een ongelofelijk streven naar voortgang van het leven in alles dat bestaat. Het leven is bijzonder krachtig. Dat blijkt ook wel, ons lichaam is enorm sterk. Kijk alleen maar naar alles dat wij tégen het leven doen, desondanks geeft ons lichaam het niet snel op!

Wat is levend voedsel?

 • zo min mogelijk bewerkt en verhit
 • rauwe groenten
 • fruit
 • noten
 • zaden

Wat is dood voedsel?

 • bewerkt, verhit
 • geraffineerde suikers
 • gefrituurd
 • verwerkt

Prana is de levenskracht die van vitaal belang is voor alle levende wezens. Voor de mens is Prana pure levensenergie die we nodig hebben om te kunnen functioneren op emotioneel, mentaal en fysiek niveau.

Jouw lichaam is een voertuig. Leven heeft zich gemanifesteerd in dat voertuig. Om je leven te kunnen leven tot zijn volle potentieel, is het van belang dat dit voertuig in de allerbeste conditie blijft door middel van de juiste voeding.

Wat jij in je lichaam stopt heeft directe invloed op jouw lichaam, maar ook op je geest en ziel, op hoe jij je leven leeft. Als jij levend voedsel eet, dan zal het jou de mogelijkheden geven om je leven te leven tot zijn volledige potentieel. Het voedt je lichaam, geest, ziel en zintuigen terwijl het meteen ook bijdraagt aan de verhoging van de fysieke energie, positief denken, creativiteit, lang leven en een sterk verhoogd bewustzijn van het leven in al zijn schoonheid.

“YOU ARE WHAT YOU EAT”

Wat is Qi?

Vaak wordt dit woord ook gebruikt als levensenergie, maar het is meer dan dat. Qi zou beter kunnen worden vertaald als universele energie waaruit alle materie bestaat.

Door ons lichaam stroomt Qi. Iets wat niet met het blote oog zichtbaar is by the way 😉 Deze stroming van Qi hoort een goede constante doorstroming te zijn waardoor cellen, organen, ons zenuwstelsel en de bloedsomloop optimaal functioneren.

Op de plekken waar de Qi-stroom vermindert zal ook de doorbloeding verminderen. Wanneer de Qi-stroom volledig stagneert kunnen er fysieke klachten en aandoeningen ontstaan. Ons bloed zorgt er namelijk voor dat voedingsstoffen en zuurstof naar onze cellen worden getransporteerd en afvalstoffen en koolstofdioxide wordt afgevoerd.

De Qi-stroom heeft niet alleen effect op ons fysieke welzijn maar ook op ons mentale welzijn. Dit betekend dat we dus ook ons mentale welzijn kunnen verbeteren door onze Qi-stroom te verbeteren.

Wat als je Qi niet goed stroomt..

Hieraan kun je merken dat jouw Qi niet goed doorstroomt;

 • Stadia 1: De doorstroming is al aan het verminderen waardoor afvalstoffen zich ophopen in het lichaam. Het lichaam is nog niet ziek maar al wel verzwakt.
  Symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Verminderde alertheid
  • Moeite met concentreren
 • Stadia 2: De doorstroming begint nu echt te stagneren waardoor er gezondheidsklachten beginnen te ontstaan. Vaak is het energielevel extreem laag wat er voor zorgt dat we juist nog minder zin krijgen om te bewegen terwijl we dit juist wel zouden moeten doen.
  Symptomen:

  • Overgewicht
  • Pijnen in verschillende delen van ons lichaam
  • Orgaanklachten
  • Chronische vermoeidheid
 • Stadia 3: Doordat er geen doorbloeding meer is in bepaalde plekken in ons lichaam zal er een gebrek aan zuurstof gaan optreden in deze plekken. Vanwege dit zuurstofgebrek kan er geen gezonde celdeling meer plaatsvinden waardoor er dus meer kans is op ongezonde celdeling (tumoren). Tumoren en kanker ontstaan vaak op plekken waar zich zeer weinig tot geen zuurstof bevindt. Het is dus echt van belang dit stadium te vermijden en direct aan de slag te gaan wanneer je merkt dat je, je in een van de eerste twee stadia bevindt.

Hoe verbeter je jouw Qi-stroom?

 • Meditatie: Meditatie kan helpen om de geest te kalmeren en de stroming van Qi te verbeteren.
 • Massage: Massage kan de stroming van Qi verbeteren door spanningen in het lichaam te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.
 • Dieet: Gezonde en gevarieerde voeding kan helpen om de stroming van Qi te verbeteren.
 • Ademhalingstechnieken: Ademhalingstechnieken zoals pranayama in yoga kan helpen om de stroming van Qi te verbeteren.

 

Sparren over dit onderwerp en connecten met like-minded vrouwen? Via de gratis LEAV Club NL community komen vrouwen zoals jij regelmatig samen om dit en nog vele andere thema’s te bespreken. Daarnaast volg je hier wekelijks op woensdag om 20:30 een (gratis) LIVE meditatie en maandelijks workshops en masterclasses. Klik hier voor meer info over de community.

Wordt vandaag nog GRATIS lid van onze LEAV Club: Klik hier om je aan te melden.

Zorg goed voor jezelf en jouw lichaam want je verdient het!

LEAVS,

Valesca

Leave a Comment