Hoe je je motivatie kunt behouden bij het regelmatig sporten

Je motivatie om te sporten of bewegen kan niet altijd sky high zijn. We hebben dagen en periodes erbij dat we liever gewoon niet gaan. Wanneer we lekker lui op de bank hangen, niet lekker in ons vel zitten, het regent of als we geen zin hebben. Maar wat als ik jou vertel dat jij je na het sporten veel beter gaat voelen en dit jouw fysieke en mentale gezondheid op de langere termijn goed gaat doen?

Maar hoe kan ik er dan voor zorgen dat ik mijn motivatie behoudt? Hieronder een aantal tips om jou op weg te helpen!

#1 Happy vibes

Het is wetenschappelijk bewezen dat je gelukkiger wordt van sporten en bewegen. Het verbetert je humeur en vermindert angst, depressie en stress. Daarbij maakt sporten je niet alleen fitter, maar zorgt ook nog een voor een betere nachtrust. Dit zorgt er weer voor dat je de volgende dag weer meer energie hebt. Elke vorm van bewegen is goed, al is het een blokje om of ga je met de fiets naar je werk.

#2 Kies een vast moment in de week

Sporten of bewegen op een vast moment in de week zorgt voor structuur en dat het een standaard routine voor je wordt. Dat maakt het makkelijk om te blijven gaan gezien je die tijd toch gereserveerd had voor de sportschool.

Routine is belangrijk om (nieuwe) gewoontes te ontwikkelen. Dit geldt ook voor sporten. Kies daarom een moment waarop je vrijwel altijd tijd hebt en reserveer dit tijdstip in je agenda. Heb je bijvoorbeeld op dinsdagavond vrijwel nooit iets gepland? Maak er dan je sportmoment van. Zodra je een paar keer bent gaan sporten, zul je al gauw op de automatische piloot je sporttas pakken en aan je workout beginnen.

#3 Heb je doel helder

Sporten/bewegen doen we met een reden. We willen er iets mee bereiken.
  • Waarom wil jij gaan bewegen/sporten, wat is je doel?
  • Wil je afvallen of spieren kweken?
  • Wil je een sterkere conditie opbouwen of een soepeler lichaam krijgen?
  • Een bepaald aantal push ups kunnen doen?

Een doel zorgt ervoor dat jij meer gemotiveerd bent en raakt omdat je ergens naartoe werkt. En vergeet niet; niet alle verwachtingen zijn in een paar weken te behalen dus wees realistisch en geef jezelf de tijd. Begin bijvoorbeeld met kleine doelen en stel deze bij zodra je het vorige doel hebt behaald.

#4 Zorg voor sportkleding waar jij je goed in voelt

Goede sportkleding die fijn zit en waar jij je goed in voelt, doet veel met jouw motivatie. Wanneer je namelijk geen sportkleding hebt of deze zit niet lekker, heb je minder of zelfs geen motivatie om te sporten. Telkens wanneer je aan je work out wilt beginnen, stoor je je eraan en geef je sneller op. En investeer ook in een paar fijn zittende schoenen, ook geen slecht idee 😉

#5 Wissel af tussen trainingen

Doe niet elke week hetzelfde en wissel je trainingen eens af. Maak ook gebruik van andere soorten trainingen. Zo blijf je jezelf verrassen en blijven de trainingen leuk. Ik wissel vaak om de 8-12 weken van trainingen. Check deze link voor meer training inspiratie!

#6 Sport samen met iemand

Zorg dat je samen met iemand naar de fitnessschool gaat. Als je alleen sport kan het soms saai worden en dan wordt de drempel hoger om te gaan. Als je met een vriend of vriendin gaat motiveer je elkaar om te gaan. Daarnaast kun je tijdens het sporten elkaar verder helpen en het maximale uit je fitnesssessie halen.

#7 Social media

Gebruik je sociale media kanalen om kanalen te volgen die jou motiveren bij het sporten. Haal bijvoorbeeld inspirerende quotes, workouts of recepten van Pinterest, of zoek voorbeeld filmpjes op Instagram.

#8 Kom je afspraken na

Heb jij met jezelf of met je vriend(in) afgesproken elke dinsdagavond en donderdagavond te sporten? Maak de commitment met jezelf en wijk hier dan niet van af. Het is erg belangrijk om hierin ritme te houden, zo behoort het tot jouw dagelijkse leven. Maar ook om jezelf te kunnen vertrouwen en op jezelf te kunnen rekenen. En ook al doe je dan een training die korter duurt of minder intensief is, je bent dan wel geweest.
YOU GOT THIS!

Leavs,

Valesca

Leave a Comment