Sporten vanuit liefde voor jezelf: hoe de gym een vorm van self care wordt

Mezelf met tegenzin naar de sportschool slepen, obsessief met sport schema’s bezig en als enige motivator mijn lichaam veranderen. Dat is hoe ik de sportschool nog geen jaar geleden ervaarde. Mijn motivatie voor de sportschool kwam voort uit haat naar mijn eigen lichaam en onrealistische doelen die ik voor mijzelf had gesteld. Deze doelen hadden niks te maken met waar mijn lichaam of hoofd op dat moment eigenlijk écht behoefte aan had.

Inmiddels heb ik mijn relatie met de sportschool helemaal omgegooid en heb ik geleerd hoe je juist vanuit liefde voor jezelf en je lichaam in de gym kan staan. De belangrijkste verandering die ik hierin heb gemaakt gebeurde bij mij vanbinnen. Mijn motivatie, die eerst volledig van buiten mijzelf (extrinsiek) kwam, is veranderd naar een motivatie van binnenuit mijzelf (intrinsiek). In deze blogpost zal ik je uitleggen wat ik hiermee bedoel en concrete voorbeelden geven. Met als doel: jou laten zien dat sporten ook vanuit heel veel liefde voor jezelf kan.

 

Extrinsieke motivatie

 Dus: nog geen jaar geleden stond ik consequent elke dag in de sportschool. Dit was iets waar ik juist veel complimenten over kreeg. Ik hoorde vaak dat ik goed bezig was en veel mensen waren jaloers op mijn discipline. Of ditzelfde nou voor jou geldt of niet, ik wil je graag meegeven dat óók het meisje wat het ‘perfecte’ lichaam heeft, elke dag naar de sportschool gaat en alles op dit gebied voor elkaar lijkt te hebben, NIET per se gelukkig is. Mijn motivatie was volledig gebaseerd op allemaal dingen die niks te maken hadden met waar mijn lichaam en hoofd eigenlijk echt behoefte aan hadden. Dit heeft mij op lange termijn heel erg ongelukkig gemaakt. Wat ik hiermee bedoel is dat mijn grootste motivatie (onbewust) voortkwam uit:

 

De aanname dat ik (intrinsiek) gelukkig zou worden als ik een bepaald (extrinsiek) doel bereikt zou hebben

 

Om dat even wat simpeler op te schrijven: ik leefde in het idee dat wanneer ik een bepaald doel bereikt zou hebben, bijvoorbeeld het hebben van een platte buik, ik gelukkig zou zijn. Hier baseerde ik een heel groot deel van mijn eigenwaarde op. Dit doel had ik NIET gebaseerd op waar mijn lichaam of hoofd eigenlijk echt behoefte aan had, maar op verwachtingen die ik (onbewust) van anderen of vanuit de maatschappij voelde. Het per se willen van een platte buik is hier één voorbeeld van, maar zo zijn er nog ontelbaar veel andere dingen die je hiervoor in de plaats kan zetten. Hieronder zal ik een paar voorbeelden noemen. Hou hierbij wel in je hoofd dat dit voor iedereen anders is en dit dus niet voor iedereen hoeft te gelden.

Een aantal voorbeelden van deze extrinsieke validatie kunnen zijn:

 • Een bepaald aantal kilo moeten afvallen voordat jij van je lichaam kan houden
 • Het moeten hebben van een strakke buik en grote billen: voldoen aan het lichamelijke ideaalbeeld vanuit de maatschappij
 • Per sé een bepaalde kledingmaat willen bereiken
 • Een minimumaantal keren per week naar de sportschool moéten
 • Een minimumaantal calorieën per workout moéten verbranden
 • Een minimumaantal oefeningen per workout moéten doen
 • Volledig vast zitten in ingewikkelde en strenge sportschema’s
 • Een minimumaantal stappen per dag moéten halen van jezelf

 

Er is niks mis met jezelf soms een schop onder je kont geven of een bepaald doel voor jezelf stellen. Sterker nog: sporten en bewegen is enorm gezond en wanneer je dit op de goede manier aanpakt zorg je niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je hoofd. Het zetten van doelen is vaak juíst een goede manier om jezelf te motiveren. Waar wél iets mis mee is, is het idee hebben dat zo’n doel jou gelukkig gaat maken, een groot deel van jouw eigenwaarde baseren op het behalen van deze doelen en alleen maar focus op het veranderen van jouw lichaam in plaats van lekker bewegen.

 

Waar iets mis mee is, is in de gym staan vanuit haat naar jezelf en jouw lichaam in plaats vanuit liefde. 

 

Intrinsieke motivatie

 Als jij jezelf in dit laatste herkend wil ik je ten eerste heel veel liefde sturen. Ik wil je vertellen dat het écht anders kan: ikzelf ben hiervan het levende voorbeeld. Ik sport nu omdat ik goed voor mijn lichaam en mijn mentale gezondheid wil zorgen. De sportschool is daardoor nog steeds een heel belangrijk onderdeel in mijn leven. Het veranderen van jouw motivatie om te sporten hoeft dus niet te betekenen dat je afstand doet van de sportschool of bewegen. Sterker nog: ik sta elke week nog in de sportschool en ik train op dit moment ook nog voor een marathon!

De grootste verandering heeft dus niet in mijn trainingen plaatsgevonden, maar in mijn hoofd. Ik ben gestopt met onhaalbare doelen stellen en mezelf elke dag verplicht naar de sportschool slepen. Ik ben begonnen met luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft, realistische doelen stellen en sport gaan zien als een vorm van self care. In de gym staan vanuit liefde en zorgen voor jezelf. Dat is wat intrinsieke motivatie voor mij is.

 

De motivatie waarmee ik nu in de gym sta verschilt per keer, maar wat altijd hetzelfde blijft is dat ik doe waar mijn lichaam en hoofd op dat moment behoefte aan hebben. Soms betekent dit dat ik een zware krachttraining doe en soms betekent dit dat ik alleen even 15 minuutjes ga stretchen. De ene week sta hier hierdoor 5 keer in de gym, de andere week 0 keer.

 

Voorbeelden van redenen waarom ik nu, vanuit liefde voor mezelf, naar de gym ga zijn:

 • Ik vind het leuk
 • Ik kan mijn energie kwijt in een workout
 • Het helpt me met emoties een plekje geven (boosheid kan ik goed kwijt in een krachttraining ;))
 • Ik wil mijn hoofd even leeg maken
 • Ik wil sterker worden
 • Ik wil me fit voelen

 

Misschien voelt het veranderen van jouw mindset als een onhaalbaar en veel te groot doel, of weet je niet goed waar je moet beginnen. Maar het feit dit je dit blog leest is al een stap waar je enorm trots op mag zijn! Het is een proces wat tijd nodig heeft en waarin je je eigen weg moet vinden. Hoe spannend het loslaten van die kleinere broekmaat, dat minimumaantal calorieën verbranden of jouw ideale lichaamsbeeld ook is, het is het meer dan waard. Op deze nieuwe manier naar sport kijken geeft zo veel ruimte om voor jouw lichaam te gaan zorgen in plaats van het te straffen. Het maakt sporten weer leuk, iets wat je voor jezelf doet, in plaats van iets wat je óók nog moet doen vandaag. Ik hoop dat je inziet dat jij dit meer dan waard bent en dat je dit jezelf durft te gunnen.

Heel veel liefs,

Ellen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment