Orakelkaarten vs. inzichtkaarten: hoe gebruik je kaarten?

Kaartleggen is een fijne manier om meer in contact te komen met je intuïtie, te leren vertrouwen op je gevoel en om keuzes te maken. Zo begin je jouw ochtend met positieve energie, inzichten en inspiratie. Of het nu om kleine of grote onderwerpen gaat. Kaarten zijn een heel handig hulpmiddel als je op zoek bent naar advies en inzichten.

Er zijn veel soorten kaartendecks. Je hebt intentiekaarten, affirmatiekaarten, inzichtkaarten, orakelkaarten en tarotkaarten. Maar wat is nu het verschil? En hoe gebruik je ze?

Verschillende soorten kaartendecks en hun betekenis.

 • Tarotkaarten – deze kaarten zijn (of lijken) iets ingewikkelder dan de onderstaande kaarten. Er staat namelijk alleen een plaatje op en dat plaatje vertelt een verhaal. Uit dat verhaal kun jij dan je eigen inzicht halen. Tarot is iets wat je eerst mag leren voordat je het echt kan gebruiken. Achter elke kaart zit namelijk een betekenis en sommige kaarten bij elkaar hebben weer een andere specifieke betekenis. Het is dus handig om alle kaarten uit je hoofd te kennen. Wil je dit leren? Als je er een aantal uurtjes aan besteed ken je de basis en kan je ermee beginnen te werken. Tip: Boek – Tarot in het kort.
 • Affirmatiekaarten – dit zijn kaarten met bemoedigende woorden / krachtspreuken voor jou of een bepaalde situatie in je leven.
 • Orakelkaarten – deze kaarten hebben vaak een woord of een zin met een afbeelding en uitgebreidere boodschap. Je kunt de betekenissen opzoeken in een boekje.
 • Inzichtkaarten – ze geven je een inzicht in de situaties die op dit moment bij jou spelen. Er staat één zin op, je hoeft er verder niks bij op te zoeken. Het zijn korte wijsheden en aanmoedigingen die je iedere dag een steuntje in de rug geven.

Wanneer en waarbij kun je inzicht- en orakelkaarten gebruiken?

Een inzichtkaart of affirmatiekaart kun je gebruiken voor aan het begin van de dag. Het kost weinig tijd. Het fijne aan een inzichts- of affirmatiekaart is dat het lekker kort is. Je hebt zo een kaart gepakt, zo gelezen en je weet meteen wat ermee bedoeld wordt. Wat je eventueel nog kan doen is opschrijven wat deze kaart voor jou betekent. Waarom triggert deze kaart mij? Waarom heb ik het gevoel dat deze wel of niet bij mij past?

Van orakelkaarten heb je duizenden verschillende soorten sets. Deze zijn bedoeld voor diepere vragen, bijvoorbeeld als jij ondersteuning nodig hebt bij grotere dingen die in jouw leven spelen. De hele tekst van de kaart mag je in een boekje opzoeken. Als je een orakelkaart trekt, laat dan eerst even je gevoel of gedachten erover gaan. Wat betekent deze kaart voor mij? En zoek daarna pas de betekenis op in het boekje.

Moet je nog iets doen voordat je een kaart gaat pakken?

Niets moet, alles mag. Je mag er een ritueel rondom creëren. Steek bijvoorbeeld een wierookje aan en verwerk alle elementen van de aarde in een klein altaartje.

 • Aarde – een klein plantje
 • Lucht – wat je om je heen hebt
 • Water – een schaaltje water
 • Vuur – een kaarsje

Wierook bevat trouwens alle elementen. Je kunt ook edelstenen erbij gebruiken. Lees in deze blog meer over edelstenen.

Voorbeeldritueel:

 1. Leg de kaartenset uit. Ga zitten en leg één hand op je borst en één hand op je onderbuik.
 2. Adem diep in en richting je onderbuik, richting je onderste hand en adem rustig uit. In door je neus en uit door je mond. Dat doe je ongeveer 10x totdat je merkt dat je geland bent.

Hoe pak ik een kaart?

Hiervoor zijn geen regels dus onthoud dat alles mag en goed is. Doe hierin wat goed voelt voor jou.

Stap 1 – Je kan bijvoorbeeld beginnen met een vraag te stellen. De kaarten geven geen “ja” of “nee” antwoord op je vraag. Stel daarom altijd een open vraag. Bijvoorbeeld: hoe ga ik de liefde van mijn leven ontmoeten? Wat is een boodschap voor vandaag? Adem de vraag in en adem vertrouwen uit. Doe dit een paar keer. Wat je kan zeggen is: “lief Universum of God (waar jij in gelooft), geef mij het antwoord wat ik nu nodig heb.” “Geef mij de boodschap die ik nu nodig heb.”

Stap 2 – Schud de kaarten en pak er eentje op gevoel uit. Je kan ook de kaarten in een waaiervorm voor je uit leggen en er met je hand overheen gaan. Voel of het ergens warmer of kouder wordt. Kies op basis daarvan. Wat je ook kan doen is er gewoon met je hand overheen gaan en dat je gelijk voelt of weet: dit is ‘m.

Het extra voordeel aan kaarten pakken

Buiten dat je inzichten en steun kan halen uit het pakken van kaarten heeft het nog een groot voordeel: het traint je om niet te kiezen met je mind maar om te kiezen vanuit je gevoel. Hetgeen van waaruit jij keuzes mag maken.

Je voelt bijvoorbeeld dat er een kaart voor jou is en meteen komt dat stemmetje er tussendoor: ”nee je moet eerst alle kaarten gaan bekijken, dit klopt niet stop”. ”Weet je dit wel zeker?” Het trekken van kaarten helpt je bij het niet meer luisteren naar het stemmetje als je een keuze wil maken maar naar het luisteren van je intuïtie. Dus dat is een mooie bijkomstigheid van het pakken van kaarten.

Stap 3 – Je draait de kaart om en leest de boodschap. Dan ga je voelen.. is deze boodschap voor mij bedoeld en ja, waarom? Of voelt de kaart niet zo aan voor jou en waarom dan niet? Kijk naar de kleuren, woorden, zinnen, afbeeldingen etc. Jij kan voelen wat er op de achterkant van de kaart staat. Niet perse wat, maar wel dat die boodschap op jouw energie afgestemd is of niet. Alles is/heeft een frequentie. En als zowel jij als die kaart op dezelfde frequentie zit, dan voel je dat (bewust of onbewust).

Onze favoriete kaartendecks

 • De kaarten set: “Manifesteren kun je leren” van Willemijn Welten. Dit waanzinnige kaartendeck met 53 kaarten helpt je om intenties te zetten aan het begin van de dag. Hiermee ontwikkel jij jouw manifestatiekracht. Door elke dag een kaart te trekken zet je de toon voor de rest van de dag. Klik hier voor deze kaartenset.

Manifesteren kun je leren Kaartendeck

 • De affirmatiekaarten set “Geluksstof” om van angst te shiften naar liefde en vertrouwen. Deze is speciaal voor als je wil werken aan je zelfvertrouwen en wil leven vanuit liefde. Met de code ‘maudy10’ krijg je nog eens 10% korting.  Bekijk ze hier!

Alle kaarten zijn niet bedoeld als iets magisch om de toekomst te voorspellen. Het is juist het doel om jou erbij te ondersteunen bij je persoonlijke ontwikkeling, die je aan het denken zet. En dat is het mooie aan tarot. Het prikkelt je creativiteit. Je gat echt nadenken; wat betekende dit voor mij. Je gaat er je eigen verhaal uit halen. Kleine details etc.

Waar koop ik een kaartenset en welke is de beste?

Koop er eentje op gevoel, het liefst bij voorkeur in de winkel. Zodat je echt kan voelen. Bij boekenhandels heb je deze meestal wel of bij spirituele winkels. Als je ze via internet wilt bestellen, lees dan eerst de reviews.

Heb jij een kaartenset of ga je na het lezen er meteen eentje aanschaffen? Deel jouw ervaring in de LEAV Club community. Je kan je GRATIS aanmelden voor onze community! Om gezellig te kletsen met gelijkgestemden (LEAV-lovers) en je te verrassen met alle extra’s die wij aanbieden. Zien wij jou daar?

Leavs,

Valesca

Leave a Comment

mediterenSpiritueel meditatie altaar DIY