Mannelijke vs. vrouwelijke energie

Of je nu een vrouw of een man bent, ieder van ons heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie. Zo zijn we geboren. Wat je meestal ziet is dat de balans verstoord is geraakt door de jaren heen. Dit uit zich in onzekerheid, stress, overprikkeling, “please” gedrag of moeite met verbinden. Heb jij hier ook last van? Lees dan zeker even verder.

Laten we eerst eens wat dieper ingaan op de mannelijke en vrouwelijke energie. Je hebt beide deze energieën bij de conceptie meegekregen. Als deze in balans zijn, dan ervaar je veerkracht, kun je gemakkelijk aanvoelen wat er nodig is en sta je stevig in je schoenen. Zo voel je je zacht én sterk, je zit dan goed in je gevoel.

Je kunt op dat moment jezelf zijn, alles eruit halen wat erin zit, je kunt je gemakkelijk verbinden met anderen zonder jezelf daarin te verliezen. Je voelt aan wat goed en niet goed voor je is en je kunt daardoor makkelijker de juiste keuzes maken. Op dat moment heb je de kracht om in actie te komen en door te zetten tot het einde.

De mannelijke energie

Deze energie helpt je om zichtbaar te zijn in de wereld. Het is vooral gericht naar de buitenwereld i.p.v. jouw binnenwereld. Het is een energie die leidt tot daadkracht, grenzen stellen (voor jezelf opkomen), en zorgt ervoor dat je ondernemend bent en tot initiatieven komt.

Kenmerken:

 • Leiding
 • Actie
 • Daadkracht
 • Grenzen
 • Doelgericht
 • Geven
 • Succes
 • Focus
 • Stabiel
 • Plannen

De vrouwelijke energie

Vrouwelijke energie is van nature meer naar binnen gericht, naar ons gevoelsleven. En daar waar die naar buiten is gericht, ziet die toe op het innerlijk van de anderen. Het is een zachte, ontvankelijke, verbindende en een sociale energie.

Kenmerken:

 • Zacht
 • Warm
 • Gevoel
 • Sensueel
 • Intuïtief
 • Overgave
 • Flow
 • Creatief
 • Speels
 • Ontvangen

In onze Nederlandse maatschappij overheerst vooral de mannelijke energie en deze legt daarom erg veel nadruk op het bereiken van doelen, hoe je wilt worden gezien in de buitenwereld en op succes en erkenning door anderen. Sneller, beter en meer, dat is waar we naar streven. We zitten vooral in ons hoofd en raken steeds verder van ons gevoel af.

Hierdoor wordt je vrouwelijke energie onderdrukt, waardoor je het contact met je gevoelsleven en daardoor met jezelf en de ander verliest. Dit leidt ertoe dat je je houvast meer buiten jezelf dan in jezelf zoekt. Je probeert steeds te presteren en succesvol te zijn, het liefst wil je het beste zijn van allemaal.

Hoe kom ik dan meer terug in mijn vrouwelijke energie?

Meer in je vrouwelijke energie komen gaat vooral over overgave en loslaten, en ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft vaak tijd nodig. Het is een proces waarbij je zachter, maar tegelijkertijd sterker wordt. Je kunt grenzen bewaken, maar met compassie. Je kunt dan verbinden met anderen, zonder jezelf te verliezen. En je voelt dan minder de behoefte om jezelf te bewijzen.

Hieronder een aantal tips hoe jij meer terug kunt komen in je vrouwelijke energie.

Re-connect met je gevoel

Vrouwelijke energie gaat juist om het loskoppelen van het denken en teruggaan naar je intuïtie en het luisteren naar je hart. Dit kan je doen door:

 • Je terug te trekken als je overrompeld wordt met gevoelens. En vraag jezelf; wat voel ik (woede, verdriet, bang)? Waar voel ik dit (in mijn borst, hoofd, buik)? Waarom voel ik dit? Wees eerlijk tegen jezelf. Waarom voel jij je zo? Wat heeft dit bij jou los gemaakt?
 • Schrijven. Sta iedere dag even bewust stil bij hoe jouw dag is gegaan. Zo kunnen er gevoelens naar boven komen (zowel positief als negatief) die je door de drukte van de dag misschien hebt gemist. Een terugblik geeft je die ruimte. Schrijf elke avond een kort stukje over wat je die dag hebt gedaan en wat je erbij voelde. Een paar minuten schrijven is al genoeg.

Dans!

 • Bewegen in een flow zorgt ervoor dat je weer meer terugkomt in je vrouwelijke energie. Dit is een krachtige manier om je te helpen uit je hoofd en in je lichaam te komen. Vind wat privacy waar je zo wild of sensueel kunt dansen als je zelf wilt. Zet je favoriete nummer en begin met je ogen te sluiten, een paar keer diep adem te halen en te voelen hoe het voelt om in je lichaam te zijn. Laat je lichaam dan de muziek uitdrukken. Alles kan en mag.

Wees creatief bezig

Vrouwelijke energie staat in verband met creatieve energie en levensenergie. Zoek dus iets waarbij je jouw creativiteit de vrije loopt kunt laten gaan. Bijvoorbeeld: tekenen, fotografie, schilderen, kleding maken, koken, tuinieren, gasten vermaken.

Verbind je met de natuur

Tijd doorbrengen in de natuur is dé perfecte en meest simpele manier om meer in de vrouwelijke energie te stappen. De natuur is helend en kalmerend.

 • Geniet van de zon op je gezicht, de wind die door je haren waait, de frisse lucht die je inademt en het geluid van de fluitende vogeltjes die je oren vullen.
 • Wandel op blote voeten in het gras of het zand.
 • Wandel gewoon door het park om de hoek zonder een bestemming in gedachten.

In welke energie zit jij meer, de vrouwelijke of de mannelijke? En van welke energie mag jij wat gaan toevoegen, zodat je meer een balans krijgt en ervaart? Deel het met ons in de GRATIS community. Klik hier!

Enjoy your day lieve LEAV-lover.

Veel Leavs,

Valesca

Leave a Comment