SOLO-TRIPJES: alleen naar de sauna, hoe is dat?

Wanneer je met een vriendin of je partner een dagje uit gaat, is het veilig en comfortabel. Je hebt altijd iemand om mee te kletsen en wanneer zich een ongemakkelijke situatie voordoet hebben jullie elkaar nog. Als je in je eentje op pad gaat, voelt het ‘onveilig’. Je bent op jezelf aangewezen en wordt continu geconfronteerd met je eigen gedachtes. Toch zouden veel van ons het willen: in je uppie op pad. Maar velen durven het niet. Vandaag staat het uitje ‘naar de sauna’ in de spotlight als solo-trip. 

Waarom is een solo-trip zo spannend?

Wij mensen zijn groepsdieren, we voelen ons instinctief het meest veilig wanneer we in een groep zijn. Dat komt vanuit de oertijd (want zo oud zijn onze fysieke systemen al!). Moet je je even voorstellen hoe het was om in de tijd van de jagers & verzamelaars te leven. Als je met de groep was, was je veilig. Je had toegang tot eten, kon jezelf verdedigen als groep en je werd gewaarschuwd voor potentieel gevaar. Als je in die tijd in je eentje op avontuur ging, was het levensgevaarlijk. Al je stress-systemen werden ingeschakeld om alert te zijn.

Inmiddels is het (op de meeste plekken dan ;-)) niet meer levensbedreigend om solo op pad te gaan, maar ons systeem heeft zich nog niet aangepast aan de nieuwe situatie. Je lichaam denkt nog steeds: alleen zijn = levensgevaar. Daarom is het voor jou instinctief zo belangrijk om bij een groep te horen, ben je bezig met wat anderen van jou denken (anders heb je de kans uit de groep verstoten te worden) en voel je stress wanneer je in je eentje in een nieuwe situatie bent.

Wees slimmer dan je instinct

Alleen zijn heeft ontzettend veel voordelen. Wanneer je iets alleen doet en je brengt de actie tot een gewenst resultaat, heb je dat puur aan jezelf te danken. Wéten en ervaren dat je niet altijd afhankelijk hoeft te zijn van een ander om succesvol te zijn draagt bij aan jouw vertrouwen (al is het helemaal oké om afhankelijk te zijn van anderen).

Daarnaast kan het je veel rust geven wanneer je comfortabel wordt in je uppie. Je kan dingen gaan doen die je écht wilt, zonder dat het uitmaakt of iemand anders mee wil of niet. Bijvoorbeeld die stedentrip, reis naar Azië óf een bezoekje aan de sauna.

Mijn eerste solo-bezoek aan de sauna

Inmiddels ga ik, Maudy, regelmatig alleen naar de sauna. Ik vind het een heerlijk me-time momentje en vindt het fijnste aan sauna’s dat er geen mobiele telefoons aanwezig mogen zijn. Maar de eerste keer toen ik zonder buddy de sauna bezocht vond ik best spannend. Voordat ik de kleedkamer uitliep heb ik denk ik wel 10 keer gecontroleerd of iedereen dus écht naakt was :-P.

Gedurende mijn eerste sauna bezoek heeft het mij geholpen bewust positieve gedachtes in mijn koppie te stoppen. De volgende affirmaties hebben mij geholpen:

 • Ik ben veilig
 • Het is oké dat ik hier ben
 • Ik mag er zijn

Deze affirmaties had ik vooraf al in mijn notitieboek genoteerd (wat ik bij me had) zodat ik ze zeker zou onthouden. Dat is sowieso wel een fijne tip trouwens: neem een notitieboek mee! Weet je wat, ik schrijf even een paklijst op met wat je mee mag nemen naar jouw saunabezoek:

 • Leesboek met daarin een boekenlegger
 • Notitieboek
 • Pen
 • Flesje water
 • Badjas
 • Badslippers
 • Schone kleding + ondergoed
 • Douchegel & shampoo (die hebben ze bij de meeste spa’s ook hangen, maar ik vind het prettig die van mezelf te hebben)
 • 1 grote handdoek om op te liggen in de sauna
 • 1 handdoek om je af te drogen na afloop, dan is de andere handdoek namelijk nat

In de meeste spa’s is een badjas verplicht in het restaurant, en zijn slippers verplicht tijdens het rondlopen. Ook zijn telefoons ten strengste verboden zodra je de ingang van de spa gepasseerd bent. Het is dus ook niet toegestaan een boek te lezen op je telefoon of iPad. Je legt je telefoon in je kluisje.

Bij de kleedkamers hangen doorzichtig plastic tasjes waarin je jouw boek en flesje water in kan doen, deze kan je tijdens je sauna bezoek meenemen. Het tasje is doorzichtig zodat gehandhaafd kan worden dat er geen telefoons o.i.d. meegenomen worden. Het is verplicht om eerst even te douchen voordat je een eerste sauna in gaat.

Ongeschreven regels

Je zet je slippers voor de deur van de sauna, hangt je tasje en je badjas op het kledinghaakje en neemt je handdoek mee naar binnen. In de meeste sauna’s mag niet gepraat worden, maar als je oogcontact hebt met iemand is het gebruikelijk om de persoon te groeten. Goed om je te realiseren, iedereen is hier naakt en enigszins kwetsbaar. Je hoeft je geen zorgen te maken om wat anderen van jouw lichaam denken, daar zijn mensen namelijk helemaal niet mee bezig. Jouw uiterlijk staat los van jouw waarde als mens, realiseer dat. Wanneer je je op enig moment onveilig voelt, kan je naar het restaurant lopen om dit aan te geven.

Tip!

Naakt zwemmen is echt dé shit! Zooo fijn! En opgietingen vind ik ook heerlijk. Bij een opgieting zit je met een groep in een grotere sauna en wordt er geurend water op de hete stenen gegooid. Dit zorgt ervoor dat het lijkt alsof het warmer wordt in de sauna. Er loopt een medewerker rond met een handdoek om de warme lucht naar je toe te wapperen, zo voelt het alsof je een warme wind over je lichaam krijgt. Als je het idee hebt dat dit te warm wordt, of je vindt het niet fijn mag je altijd de sauna verlaten. Ik ga zelf altijd op het onderste bankje zitten met een opgieting, zodat ik gemakkelijk weg kan en het niet te heet wordt.

You got this.

Boek nú een fijne spa-dag voor jezelf. Je hebt het verdiend.

 

LEAVS,

Maudy Rosaline

Leave a Comment

mediteren