Perfectionisme staat jouw geluk in de weg, gelukkig kan je hier wat aan doen.

Perfectionisme is een eigenschap die op sollicitaties braaf bij zowel de kwaliteiten als de zwaktes wordt benoemd. Het lijkt zo onschuldig: ‘’Ik wil altijd alles goed doen, en daarom duurt het soms langer dat ik een taak volbracht heb’’, maar onschuldig is het niet altijd. Hoge doelen stellen helpt je om het ver te schoppen in het leven, dat is ook waarom het voor veel ‘perfectionisten’ moeilijk is om überhaupt de stap te zetten aan dit thema te werken, ze zijn namelijk bang dat ze dan met de pet overal naar gaan gooien. Maar dat is niet nodig, het kan ook anders. Je kan hoge doelen stellen en waarde hechten aan de acties die je hiervoor moet uitvoeren. En daarbij kan je je eigenwaarde leren los te koppelen van het resultaat. Hoe dit werkt? Dat lees je in deze blogpost. 

Je hebt het gevoel dat je het altijd goed wil doen voor jezelf en voor anderen. Maar gaat het écht om dat resultaat? Of gaat het om de vrolijke beloningsstofjes die jouw lichaam je geeft wanneer je een gewenst resultaat behaald hebt of bevestiging krijgt? In veel gevallen draait het om het tweede. We worden opgevoed in Nederland met het idee dat presteren ‘de shit’ is. Je wordt gezien wanneer je ergens in uitblinkt en je wordt hiervoor beloond. Hierdoor ontwikkelen we een maatschappij die prestatiegericht werkt, en zichzelf verliest in het proces.

Je hebt de overtuiging dat het behalen van het doel hand in hand gaat met jouw waarde als mens. Maar stel dat je de waarde van het behalen van het doel los zou koppelen van jouw eigenwaarde? Wat zou dat voor je kunnen betekenen? 

Je zou…

 • Meer rust in je hoofd hebben
 • Hoger in je energie zitten
 • Meer kunnen genieten van het proces
 • Beter in het nu kunnen leven
 • Echte verbinding kunnen maken met anderen
 • Jezelf beter leren kennen 

En nog veel meer waarschijnlijk. Perfectionisme levert veel stress op en leidt in veel gevallen tot burn-outs. 

Maak deze fout niet

Wat veel vrouwen met perfectionisme doen als ze merken dat het te veel wordt lijkt in eerste instantie goed: ze vertellen op hun werk dat ze even rust nodig hebben en nemen meer vrij. Wanneer ze weer hersteld zijn gaan ze weer wat meer werken en hebben ze iets veranderd aan hun balans. Maar maak deze fout niet. JA! Het is belangrijk rust te nemen en te luisteren naar de signalen van je lichaam. Maar neem dan de ruimte om te werken aan de kernovertuigingen die ervoor hebben gezorgd dat jij in deze situatie terecht gekomen bent.

Die overtuigingen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Ik moet hard werken
 • Ik heb te weinig geld als ik niet genoeg werk
 • Weinig werken is voor mietjes
 • Als ik het niet goed doe, vinden anderen me dom
 • Als ik een fout maak, is er iets ergs aan de hand
 • Ik mag me pas ziek melden als ik écht fysiek ziek ben
 • Kom op, schouders eronder
 • Ik word gezien wanneer ik status heb 

Mensen met perfectionisme vinden het ook vaak moeilijk zichzelf op de eerste plek te zetten. Daar zal ik in een latere blogpost nog op terugkomen. Voor nu 3 tips om te werken aan je perfectionistisch gedrag.

Tip 1

Begin met journallen. Journallen ondersteunt je in in het nu leven, geeft je inzicht in je gedachten en gevoelens en rust in je hoofd. Je kan de journalkaarten gebruiken of de journal cursus volgen om hierin te groeien en meer inzicht te krijgen in wie jij bent, waar jij voor staat en hoe jij meer naar jouw eigen waarden kan leven.

Tip 2

Mediteer. Volg elke dag minimaal 1 geleide meditatie (van bijvoorbeeld de Magic Meditations Pack) om te oefenen met tijd voor jezelf nemen, rust In je hoofd creëren en VOELEN. 

Tip 3

Schakel hulp in. Praat over je inzichten met je omgeving of sluit aan bij het F*CK Perfect Traject. Dit is hét traject voor jonge vrouwen in Nederland die zichzelf meer op de eerste plek willen zetten en los willen laten hoe het zou moeten zijn.

Wil je kletsen over dit onderwerp? Ga dan naar de gratis LEAV Club NL community en maak een topic aan over perfectionisme. Hier volg je overigens ook gratis LIVE meditaties, workshops en vrouwencirkels. Klik hier om een account aan te maken. 

Leave a Comment