De voordelen van positief denken en hoe je het kunt toepassen in je dagelijks leven

Positief denken gaat je makkelijk af als het leven meezit en alles goed gaat. Maar wanneer je ineens een tegenslag krijgt, groot of klein – en je laat je gedachten met je op de loop gaan.. Dan kan je al snel in die vicieuze cirkel naar beneden belanden. Toch is het mogelijk om onder negatieve omstandigheden, het positief in te blijven zien.

Positief denken is niet het wegstoppen van emoties. Alle emoties mogen er zijn, ook negatieve emoties. Met positief denken erken je dat er vervelende dingen zijn gebeurd die je gekwetst hebben. Alleen besluit je daarna om je niet te laten overnemen door die vervelende ervaringen.

Een positieve mindset begint bij jezelf

Voordelen van positief denken

 • Je ervaart meer positieve emoties
 • Het geeft energie
 • Het zorgt ervoor dat je sneller herstelt van aandoeningen
 • Het maakt je stressbestendig
 • Je hebt minder kans op een hoge bloeddruk of hartfalen
 • Het versterkt je immuunsysteem
 • Het maakt je minder vatbaar voor depressies
 • Je krijgt eerder support of hulp van mensen uit je omgeving
 • Je helpt conflicten en problemen sneller de wereld uit

Positief denken is dus niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar ook voor je lichaam! Als je wilt leren hoe je positiever kunt denken, hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

1.     Herken je negatieve gedachten

Als je een verandering wilt toepassen en doorvoeren in je leven, dan begint dat bij bewustwording van jezelf en de situatie, wat je denkt, hoe je handelt etc. Op die manier wordt je je er bewust van en kun je het om gaan zetten voor jezelf naar iets positiefs.

2.     Leg je focus op dingen die goed gaan

Zorg in situaties waarbij er iets tegenzit dat je focust op wat wel goed gaat. Krijg je te horen dat je iets niet goed gedaan hebt? Denk dan aan alle keren dat het wel goed ging. Door te focussen op zaken die wel goed gaan, verleg je de focus van het negatieve naar het positieve. Zo ga je automatisch positiever denken over deze gebeurtenis.

3.     Relativeer

Soms is positief denken heel makkelijk wanneer je eventjes de tijd neemt om te relativeren. Ben je ergens te laat gekomen en kan je jezelf wel vervloeken? Vraag jezelf dan eens af of het echt zo erg is dat je te laat bent. Ja, iemand heeft even op je moeten wachten. Misschien heeft die persoon die extra minuten wel heel handig kunnen gebruiken. Misschien is die persoon zelf ook wel te laat. Doen die 5 minuten er nu echt toe? Het antwoord is dan meestal ‘nee’.

Door te relativeren maak je je gedachten direct positiever. Zo erg is het allemaal niet!

4.     Zet negativiteit om in een leerles

Iets wat negatief voor jou aanvoelt, leren ombuigen naar leerlessen die leiden tot positiever denken.

Voorbeeld: je bent freelancer en hebt deze maand wat minder opdrachtgevers waardoor je minder geld hebt, maar wel meer tijd voor jezelf hebt, om op jezelf te focussen. Dat is nu namelijk net wat jij nodig had aangezien je de afgelopen maanden te veel van jezelf hebt gevraagd.

Door uit alles een leerzame les te halen, train je je brein om positief naar negatieve dingen en situaties te kijken. Uit alles kun je iets te leren! Reflecteer en bepaal voor jezelf wat je hebt geleerd.

5.     Wees mild voor jezelf

Wees lief en vooral niet te streng voor jezelf. Zorg ervoor dat je bewust blijft van je eigen gedrag, maar laat al die oordelen over jezelf los. Buig deze gedachten om naar iets positiefs.

Voorbeeld: in plaats van tegen jezelf te zeggen ‘Nu heb ik alweer die chocolade reep helemaal opgegeten. Nu faal ik alweer!’ ‘Zo val ik nooit af’, zeg dan ‘Ik heb ervan genoten, en ik weet dat ik van gezond eten net zoveel geniet. Ik weet dat ik zal afvallen door gezonder te gaan eten, dus daar kies ik de volgende keer voor.’

6.     Met wie ga jij om?

Je wordt het gemiddelde van de mensen met wie je omgaat zeggen ze. Wanneer jij mensen in je omgeving hebt die veel negatiefs te zeggen hebben, bestaat er een kans dat je dit overneemt. Omring je in plaats daarvan met mensen die zelf ook lekker positief zijn en denken. Je zult, bewust of onbewust, hun voorbeeld volgen en vice versa. En het feit is er dat niemand gelukkiger wordt van een dosis negativiteit.

7.     Dankbaarheid

Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Door bijvoorbeeld hardop te benoemen waar je op dit moment blij of tevreden over bent. Door dit dagelijks of wekelijks te doen, ga je beter in je vel zitten en ben je eerder geneigd positief te denken. Dit kunnen dingen zijn als:

 • de maaltijd die lekker smaakte
 • je heerlijke bed waarin je goed geslapen hebt
 • je partner die onverwachts voor je gekookt heeft na een lange dag

Dankbaar kun je zijn voor zowel kleine als grote dingen. Hiermee stimuleer je het positief denken.

8.  Vertrouw erop dat positief denken bijdraagt aan een fijner leven

Want dat doet het echt. Door hierin te geloven en hierop te vertrouwen, wordt het nog leuker om aan de slag te gaan met positief denken.

Hoe gaat het positief denken jou af? Of heb je hier nog hulp bij nodig? Deel jouw gedachten en ervaring met ons in de LEAV Club community. Je kan je GRATIS aanmelden voor onze community! Om gezellig te kletsen met ons, gelijkgestemden (LEAV-lovers) en je te verrassen met alle extra’s die wij aanbieden. Zien wij jou daar?

Veel leavs,

Valesca

Leave a Comment