Een nieuwe gewoonte ontwikkelen in 60 dagen: zin of onzin?

Ben jij bezig om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen of staat dit op jouw doelen lijstje om te gaan doen? Hoe lang het duurt om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen is voor iedereen verschillend plus het kan aan verschillende dingen liggen. Sommigen zeggen dat het ongeveer 21 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te vormen, terwijl anderen beweren dat het meer dan 60 dagen kan duren. Maar wat is er nu waar?

Hoe lang het kan duren voordat iets een gewoonte wordt voor je, kan aan de volgende punten liggen:

 • De moeilijkheidsgraad van de nieuwe gewoonte

  Hoe moeilijker de gewoonte is om te vormen, hoe langer het kan duren om die gewoonte te ontwikkelen.

  Bijvoorbeeld: je wilt elke dag minimaal 10 minuten gaan mediteren. Je mediteert nu 4 keer in de week, 10 minuten lang. Deze nieuwe gewoonte ontwikkelen kan makkelijker voor je zijn aangezien je al mediteert.
  Stel je wilt 3 keer in de week gaan hardlopen maar hebt dit nog nooit gedaan? Dan zal het uitdagender voor je zijn om deze nieuwe gewoonte te ontwikkelen, omdat het niet in je systeem zit.

 • De motivatie om de nieuwe gewoonte te vormen

  Als je sterk gemotiveerd bent om een nieuwe gewoonte te vormen, kan dit het proces versnellen. Als je echter weinig motivatie hebt en de nieuwe gewoonte die je wilt ontwikkelen als een grote berg ziet, en niet geniet van het proces, kan het langer duren.

 • Je huidige gewoonten en rituelen

  Als je al gewoonten hebt die in tegenspraak zijn met de nieuwe gewoonte die je wilt vormen, kan dit het proces uitdagender maken.

  Bijvoorbeeld: als je probeert om elke dag in de avond te mediteren, maar je hebt al een gewoonte om elke avond laat op te blijven en tv te kijken, kan dit het moeilijker maken om je meditatie-ritueel op te starten.

Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te vormen. Dit betekent dus niet dat het voor iedereen precies 66 dagen zal duren. Sommige mensen kunnen een nieuwe gewoonte sneller vormen, terwijl anderen er langer over doen.

Geloof in jezelf, you got this!

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte geen eenmalig proces is. Het is een continu proces dat veel tijd, moeite en discipline vergt. Het is daarom belangrijk om geduld te hebben en te blijven volhouden, ook als het moeilijk wordt.

Al met al is het idee dat het 60 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen misschien wel een beetje simpel gezegd. Het is belangrijk om te onthouden dat het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte een uniek proces is dat voor iedereen anders kan zijn en veel tijd, moeite en discipline vereist.

Bottom line: de 60 dagen kunnen jou niet garanderen dat je binnen die tijd een nieuwe gewoonte aan kunt leren. Dus ga vooral zelf op onderzoek uit, experimenteer en geniet van het proces!

Ben jij bezig met nieuwe gewoontes ontwikkelen? Deel jouw ervaring in de LEAV Club community. Je kan je GRATIS aanmelden voor onze community om gezellig te kletsen met gelijkgestemden (LEAV-lovers) en je te verrassen met alle extra’s die wij aanbieden. Zien wij jou daar?

LEAVS,

Valesca

Leave a Comment