Je goed voelen in kleding: Welke kledingstijl past bij mij?

Het kan lastig zijn om je eigen kledingstijl te ontdekken en je daarin goed te voelen, in een wereld waar er super veel verschillende kledingstijlen mogelijk zijn. Wanneer je een goed beeld hebt van je eigen behoeftes qua kleding wordt het veel makkelijker en leuker om kleding te kopen en voel je je prettiger bij wat je draagt.

Je hebt verschillende archetypen in de mode-industrie en het kan goed zijn dat meerdere van deze stijlen jou aantrekken. We benoemen hieronder de meest populaire archetypen. Dit zijn de klassieke, bohemian, sportieve, romantische, avontuurlijke en power dressing stijl. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen goede of verkeerde stijl is en dat het belangrijkste is dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt in wat je draagt.

Klassieke kledingstijl

De klassieke dressing stijl is een tijdloze en formele uitstraling die gericht is op elegantie en verfijning. Denk hier vooral aan blazers, hemden, broeken, jurken en accessoires met een subtiele uitstraling.

Welke kleuren worden er gebruikt?

  • neutraal, zoals zwart, blauw, wit, beige, bruin en grijs

De materialen:

  • stevig, zoals wol, katoen en leder

De focus ligt op het creëren van een zakelijke en professionele uitstraling, maar ook op comfort en praktisch. Deze stijl is ideaal voor formele gelegenheden, maar kan ook casual gedragen worden door bijvoorbeeld een denim blazer toe te voegen aan een basic t-shirt en spijkerbroek.

Het klassieke stijltype houdt minder van felle kleuren en uitbundige prints. De kleding en accessoires die ze kiest zijn simpel, maar chic en zijn tamelijk tijdloos.

Bohemian kledingstijl

De Bohemian dressing stijl staan comfort, vrijheid en expressie centraal. Het is een mix van culturele invloeden, waaronder Aziatische, Afrikaanse, Indische en Mediterrane stijlen. De stijl is gemakkelijk herkenbaar aan de gebruikte stoffen en kleuren, zoals luchtige, losse kledingstukken in zachte materialen, zoals katoen en linnen.

De kleuren die vooral gebruikt worden:

  • rijke, aardse kleuren zoals bruin, groen en paars

De Bohemian dressing stijl benadrukt vooral de persoonlijke stijl en vermijdt vooral de mainstream mode-industrie.

Bij de bohemian dresscode denk je al snel aan een combinatie van luchtige stoffen, etnische details en romantische accessoires. De kleuren zijn vaak zacht; pasteltinten en aardse tinten, zo nu en dan gecombineerd met een fel tintje.

Sportieve kledingstijl

Denk hierbij vooral aan comfort en functionaliteit. Het is geïnspireerd op sport- en atletiekoutfits; lekker casual, comfortabele kledingstukken die geschikt zijn voor dagelijks gebruik zoals sneakers, joggingbroeken, hoodies en t-shirts.

Welke kleuren worden er gebruikt?

  • eenvoudig en neutraal, zoals wit, zwart, grijs en blauw

De materialen zijn ademend en bewegingsvriendelijk, zoals katoen en mesh. Het doel van de sportieve dressing stijl is om te laten zien dat je je zorgeloos en comfortabel wilt voelen, zonder concessies te doen aan stijl.

Kenmerken van de sportieve stijlpersoonlijkheid:

  • Draagt graag kleding gemaakt van comfortabele materialen.
  • Draagt het liefst gympen of platte schoenen/of laarzen.
  • Kleding heeft invloeden vanuit de sportwereld.

Romantische kledingstijl

Vrouwelijke elegantie en verleidelijkheid kenmerkt de romantische stijl. Het is geïnspireerd op de victoriaanse en Edwardiaanse tijden en omvat zachte, vloeiende materialen zoals kant, tule en zijde.

Welke kleuren worden er gebruikt?

  • vaak pastelachtig en romantische kleuren zoals roze, lavendel en roomwit.

De stijl omvat ook kledingstukken met bloemige en kanten details, zoals lange jurken met een hoge taille, bloesjes met kanten kragen en rokken met tiers. Het doel van de romantische dressing stijl is om vrouwelijke verleidelijkheid en elegantie uit te drukken en een gevoel van verfijning en charme te creëren.

Romantische/vrouwelijke kledingstijl: ze draagt graag soepele, zachte kleding en heeft een voorkeur voor ruches, kant, strikjes, pofmouwen etc.

Avontuurlijke kledingstijl

Het is geïnspireerd op het buitenleven en omvat kledingstukken die gemakkelijk te dragen zijn tijdens wandelen, klimmen, fietsen en andere buitensporten. Denk aan waterdichte jassen, functionele broeken, stevige schoenen en ademende shirts.

Welke kleuren worden er gebruikt?

  • Groen, blauw, oranje

Het doel van de avontuurlijke dressing stijl is om je voor te bereiden op de uitdagingen van het buitenleven en je te helpen je comfortabel en stijlvol te voelen tijdens avontuurlijke activiteiten.

Power dressing kledingstijl

Power dressing is een mode stijl die zich richt op het uitstralen van zelfvertrouwen, macht en professionaliteit. Het is populair in zakelijke omgevingen. Het zijn kledingstukken die zakelijk, formeel en elegant zijn. Denk aan pakken, blazers, blouses en strakke rokken.

Welke kleuren worden er gebruikt?

  • Vaak donkere en klassieke kleuren, zoals blauw, zwart en grijs

De materialen zijn hoogwaardig en duurzaam, zoals wol en zijde. Power dressing is gericht op het weergeven van professionaliteit en autoriteit en is bedoeld om je te helpen een air van zelfverzekerdheid en macht uit te stralen in formele en zakelijke situaties.

Het fenomeen ‘power dressing’ was herkenbaar aan de enorme schoudervullingen in jurken, blazers en jasjes. Liefst afgestyled met grote, opvallende sieraden.

Draag kleding waar jij je prettig in voelt

Als je shirt te strak zit, is het moeilijk om te ademen en dit kan erg oncomfortabel aanvoelen. Als het te los zit, zou je er uiteindelijk groter uit kunnen zien dan je in werkelijkheid bent. Een goede pasvorm is daarom erg belangrijk. Met een goede pasvorm voel je je comfortabel en zie je er goed uit. Met de beste kleding ben je de beste versie van jezelf. Het gaat er niet alleen om hoe je eruit ziet, maar vooral hoe je ervoor kunt zorgen dat je je zelfverzekerd en krachtig voelt.

Onthoudt dat je kledingstijl niet vast staat, maar kan wisselen over de tijd. Steeds weer zul je je eigen kledingstijl beter leren kennen.

I DRESS UP FOR MYSELF
I WILL WEAR WHAT I WANT AND WHAT I LIKE
I DO THIS FOR ME,
BECAUSE I DESERVE TO SHINE

Heel veel leavs,

Valesca

Leave a Comment