Growth vs. Fixed Mindset – de weg naar een succesvol leven

Je mindset wordt bepaald door de overtuigingen die je hebt over je denkvermogen, vaardigheden, kwaliteiten en talenten. Heb jij een growth mindset dan dan leer je waarschijnlijk sneller, beter en kun je je sneller en effectiever aanpassen. Bij een fixed mindset ga je ervan uit dat je bent zoals je bent en dat je niet kunt veranderen, leren en groeien. Welke mindset je ook hebt, deze staat niet vast en kun jij ten alle tijden veranderen.

Als baby word je geboren met een growth mindset. Naarmate je ouder wordt en meer levenservaring opdoet, kan het zijn dat je een fixed mindset ontwikkelt. Dit kan komen door negatieve ervaringen of kritiek die je hebt ontvangen, waardoor je bent gaan geloven dat jij voor bepaalde dingen geen talent hebt en het daarom ook niet kunt.

Vaste mindset (Fixed mindset)

 • Je bent bang om fouten te maken
 • Je geeft altijd iemand of iets anders de schuld
 • Je denkt in problemen en niet in mogelijkheden. Je denkt dat je het niet kan of dat het onmogelijk is voor jou.
 • Je hebt vaak vooroordelen en aannames, zonder dat je weet hoe de situatie of die persoon echt in elkaar zit.
 • Je veroordeelt jezelf en anderen, je praat op een negatieve manier over jezelf en anderen.
 • Er valt niets meer te leren voor jou, jij weet namelijk alles al
 • Naar excuses zoeken als eerste reactie “ja maar…”
 • Geen feedback aan kunnen nemen
 • Feedback vermijden of er tegenin gaan
 • Weinig tot geen vertrouwen hebben in dat het goed komt
 • Vinden dat wat jij zegt, de waarheid is

“Uit onderzoek is naar voren gekomen dat 40 procent van de mensen zo’n fixed mindset heeft.”

Groei mindset (Growth mindset)

 • Je denkt in oplossingen en mogelijkheden
 • Je vindt het leuk om nieuwe uitdagingen aan te gaan en ziet daarin groei
 • Je ziet fouten maken niet als falen, maar als een leerles
 • Jij bent ervan overtuigd dat gedrag, houding en zelfs persoonlijkheid te veranderen zijn
 • Feedback ontvangen is enorm waardevol en noodzakelijk om te leren.
 • Skills zijn te ontwikkelen. Jezelf uitdagen betekent een grotere kans op groei.
 • Je hebt minder vooroordelen en doet minder aannames
 • Ik weet niet alles en leer graag van nieuwe dingen en andere inzichten
 • Ik weet ergens dat alles goed gaat komen en daarom durf ik meer los te laten

Wat voor mindset heb jij?

Van welke mindset heb jij de meeste kenmerken? Of herken je jezelf in beide? En ben je hier oké mee? Want dat is waar het uiteindelijk om gaat. En hoe kan je dan minder kenmerken van de ene mindset en meer van de andere mindset krijgen? Dat kan door veel oefening en herhaling. Zoiets is niet even in één dag gedaan, net zoals het ook niet in één dag in jouw mind geprogrammeerd is. Dit kost tijd en doorzettingsvermogen.

Tips om een growth mindset te trainen

Om jezelf te veranderen en daarmee je doelen te bereiken heb je dus een growth mindset nodig; zowel een growth mindset als een fixed mindset houden zichzelf in stand. De volgende tips kunnen je helpen bij het trainen en toepassen van een growth mindset:

#1 Word je bewust van jezelf en je eigen gedachten

Ga eens na voor jezelf wat jij zoal denkt en hoe jij handelt en word je daar bewust van. Wat voor effect heeft dit op jou? Op het moment dat je stemming verslechtert of tot een dieptepunt gedaald is, ga je bij jezelf na welke gedachten die aan je stemmingen voorafgaan. Waarschijnlijk zijn het steeds dezelfde soort gedachten die je somber of angstig maken. Je kan ook meditatie en journalling gebruiken om je bewuster te worden van je gedachten.

#2 Geloof in je eigen power!

Hier begint het allemaal mee: de overtuiging dat jij zelf aan het roer staat wat jouw leven betreft en dat jij alles voor elkaar kunt krijgen. Bedenk goed waarom je wil veranderen, want alleen door een sterke motivatie komen je hersenen echt in actie!

#3 Mindset content

Er zijn heel veel boeken geschreven over mindset (training) en als je gaat googelen vind je genoeg resultaten die gratis zijn, denk aan podcasts en blogs bijvoorbeeld. Podcast voorbeelden:

 • Maudy Rosaline Podcast
 • Kim Munnecom Podcast
 • Leef Je Mooiste Leven Podcast
 • The Mel Robbins Podcast (engels)
 • On Purpose with Jay Shetty (engels)
 • The School of Greatness (engels)

Blog voorbeelden kun je hier vinden

#4 Het gaat om het proces, niet het resultaat

Het liefst willen we allemaal zo snel mogelijk resultaten zien als we een doel achterna gaan of een verlangen hebben. Maar wanneer je jezelf wil ontwikkelen, loont het om meer te kijken naar de inspanning die je verricht dan naar het resultaat dat het oplevert. Welke stappen maak je en welke aanpassingen kun je maken in je aanpak? En vooral; geniet van de reis waarin je zoveel leert.

#5 Het gaat met vallen en opstaan

Het is onmogelijk om voor honderd procent een growth mindset te hebben; als iets niet lukt of wanneer je een mindere dag hebt, kun je sneller denken dat het allemaal toch geen zin heeft omdat je het niet kunt. De truc zit hem hier in het toevoegen van het woordje ‘nog’; je bent er NOG niet, het lukt NOG niet maar je bent wel stappen aan het zetten om er te komen!

#6 Zet door, you got this!

Iedereen die ergens succesvol in is geworden, is ooit ergens begonnen. Denk je dat alle succesvolle mensen vanaf dag één aan de top stonden? Zeker niet, ook zij hebben een lang pad afgelegd waarbij zij hard hebben gewerkt en zich hebben gefocust op ontwikkeling. Dus blijf in jezelf geloven en in jouw kracht. Jij kan dit.

Wat past bij jou?

Heb jij meer een fixed mindset of een growth mindset? Laat het ons weten in de LEAV Club community. Zo leer je van elkaar en kun je elkaar ook inzichten geven. De energie hiervan is magisch!

Je kan je hier GRATIS aanmelden voor onze community om gezellig te kletsen met gelijkgestemden en je te verrassen met alle extra’s die wij aanbieden. Zien wij jou daar?

Geniet van deze prachtige dag.

Leavs,

Valesca

Leave a Comment